RSS

Kurallar

Halter – Kurallar :

   Koparma :
Koparmada sporcu halteri yerden aldığı gibi tek harekette kafasının üzerine çıkartır. Sporcu bu sırada bekleme yapamaz . Ancak sporcu halteri kafasının üzerine getirdikten sonra ayaklarını birbirine paralel duruma getirmelidir. Silkme : Silkme iki hareketten meydana gelir. İlk önce halter yerden alınıp kaldırılır ve çömelme pozisyonuna gelinir . Daha sonra ise ayağa kalkılarak halter omuz hizasında tutulur. Silkme sırasında halter baldıra değebilir ; sporcunun göğüs kısmına değmemesi gerekir. Daha sonra sporcu kollarını kaldırarak halteri yukarı kaldırır ve ayaklarını düzenler . Bundan sonra halteri bırakmadan önce hakemin işaretini bekler.

   Puanlama :
Halterde atletler silkmede ve de koparmada her ikisinden ayrı ayrı üçer puan alırlar. Toplam puanda en fazla puanı alan altın madalyayı kazanır. Silkmede hiç puan alamayan bir atlet koparmaya devam edebilir ; ancak bir final şansı yoktur. Eğer iki atlet de aynı puanı alırsa ağırlıkça daha hafif olan kazanır ; ancak ağırlıkları da aynıysa final ağırlığını ilk kaldıran kazanmış sayılır.Atletler ağırlıklarına göre farklı guruplara koyulurlar ve en hafiften en ağıra doğru atletler halterleri kaldırmaya gelir. Eğer sporcu ağırlığı artırmak isterse bu minimum 2.5 kiloluk bir artış olabilir ; ancak bir dünya rekoru kırılmak üzereyse bu yarım kiloya kadar düşebilir. Atletler podyuma çıkmadan 20 – 30 dakika önce kaldıracakları ağırlıkları ısınma odasında denerler. Atlet podyuma çıktığında hazırlık için bir dakikası vardır. Bu sırada ilk önce ellerine tebeşir sürer. Eğer atlet art arda kaldırışlar yapacaksa bunların her birinden sonra iki dakika ara verebilir.

   Hakemler :
Halter kaldırılırken olayı üç hakem izler . Baş hakem platformun önünde diğeri de öbür tarafta durur. İki hakemde de kırmızı ve beyaz olmak üzere iki lambayı kontrol eder. Kırmızı geçersiz bir kaldırışı , beyaz ise başarılı bir kaldırışı temsil eder. Dört kişi ve bir başkandan oluşan jüri de hakemlerin kararını inceler ve gerekirse hakemin kararını bozar.

   Diğer Kurallar :
Koparma ve silkme sırasında atlet halteri kaldırırken bir an için bile olsa durursa bu kaldırış yapılmamış sayılır. – Baldırlara yağ sürmek ya da su dökmek kesinlikle yasaktır. – Atletin sadece ayakları yere değebilir ( dizler değemez. ). – Silkme sırasında halter omuzlardan yukarı kaldırılırken dizler bükülürse kaldırış yapılmamış sayılır. – Hakemin bırak işaretini alan atlet , halteri bel seviyesinden önce bırakırsa kaldırış yapılmamış sayılır. – Eğer bir atlet anatomik bir problemden dolayı kollarını tam olarak geremiyorsa bunu yarıştan önce üç hakeme ve de jüriye bildirmelidir. Halter : Erkekler dalında demirden yapılı halter 2.2 metre uzunluğunda ve 20 kg ağırlığında ve 2.5 cm kalındığındadır. Bayanlar dalında ise 2.01 m uzunluğunda , 15 kg ağırlığında ve 2.5 cm kalınlığındadır. Haltere takılan her ağırlık ayrı bir renge sahiptir : Kırmızı 25 kg , Mavi 20 kg , Sarı 15 kg , Yeşil 10kg , Beyaz 5 kg ve Krom 1.25 kg’dır. Platform ise tahtadan yapılmıştır . Platform uzunluğu her yerde dört metre ve yerden yüksekliği on cm olan bir karedir.

   Sydney 2000 :
Bu sene halter dalında bayanlar sınıfında 74 ve erkekler dalında 176 atlet olmak üzere toplam 250 atlet yarışacak. Birçok ülkenin 99 Dünya Halter Şampiyonası’na ( 18 – 28 Kasım ) gönderdiği atletlerle olimpiyatlara katılması bekleniyor.

 

6 responses to “Kurallar

  1. hacer

    08 Aralık 2011 at 12:42

    çok güzel

     
  2. hacer

    08 Aralık 2011 at 12:57

    gerçek kurallarmı.

     
  3. hacer

    08 Aralık 2011 at 15:39

    HEPSİMİ KURAL

     
  4. morda

    22 Aralık 2011 at 18:22

    bunların hepsi doğru

     
  5. akilmaf

    21 Aralık 2012 at 21:18

    teşekkürler, ödev için faydalı oldu :)

     
  6. eren

    08 Ocak 2013 at 18:13

    çokkkkk güzel ödevimi yaptım.

     

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

%d blogcu bunu beğendi: